6 népszerű önfejlesztő tanács amely tönkreteszi az életed

Sokszor megdöbbenek azoktól a baromságoktól amivel a különböző önsegítő szónokok harsogják teli az internetet…Bevallom valószínűleg ingerlékenyebb vagyok, mint az átlagember…Amint láthatod, teljes munkaidőben az önfejlesztés témakörének legfrissebb történéseit kutatom és írok róluk, és nem panaszkodom…Kiteljesít ez a munka bizony!

EBBEN A CIKKBEN:


Tanuld meg hogyan lehetsz sikeres!
Egyszerűen kezdj el fogyókúrázni!

Olvass önfejlesztő könyveket!

  Ne halogass!
   Kövessed a szenvedélyed a megfelelő időben!

  Engedjed ki az érzéseidet!

   önsegítő tipp, amely segít, hogy a lehető legteljesebb életet élhesd

De nem hazudhatok, ha azt mondom, hogy jelentős hátulütői lehetnek a dolognak…Minden nagyszerű, alaposan kikutatott elképzelésért, amelyre rábukkanok, először át kell rágnom magam legalább ötven olyan életmód tanácsadási tippen, amelyek legjobb esetben is teljesen hatástalanok, legrosszabb esetben pedig lelkileg egyenesen veszélyesek…Ebben a cikkben kísérletet teszek arra, hogy tisztázzam a dolgokat és figyelmeztesselek az úgynevezett „pozitivitás” negatív oldalaira.

Figyelmeztetés: Sok hiedemet, amelyet ebben a cikkben eloszlatok, nehéz lesz lenyelnie azoknak, akik a fősodrású önsegítés megrögzött rajongói…Ha te is ezek közé tartozol, nem az a célom, hogy elkeserítselek! Ehelyett szeretném, ha felfüggesztenéd a jó életről alkotott előítéleteidet, hogy meríts az olvasottakból, amelyek rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak, és dicséretül szolgálhatnak a már követett elképzelésekhez…

Különbséget kell tennünk aközött, hogy jobbá válunk és aközött, hogy egyszerűen csak jobban érezzük magunkat…A legtöbb internetes önfejlesztő információ célja, hogy jobban érezzük magunkat, felfújja az egónkat, de a probléma az, hogy ritkán működik úgy, ahogyan azt tervezték…Az embernek csak korlátozott ideje és energiája van, és ahhoz, hogy teljes életet élhessen – megbánástól mentesen – létfontosságú, hogy értékes erőforrásainkat azokra a területekre fordítsuk, amelyek a hasznunkra válhatnak…És hasonlóképpen az is elég rossz, ha megbüntetjük magunkat ha hibázunk, de sokkal rosszabb, ha magunkat büntetjük, amikor valójában nem is követtünk el semmiféle hibát, csak azt hisszük hogy hibáztunk…

Tanuld meg hogyan lehetsz sikeres, azáltal, hogy sikeres embereket hallgatsz!

 

A ma hallható önsegítő tanácsok többsége ezen a kétlépéses folyamaton keresztül érkezik hozzánk:

  1. Valaki sikereket ér el egy adott területen
  2. Ez a személy ezután elmagyarázza, hogyan érte el a sikereit

A fenti képlet erejébe vetett hitünk segített Tim Ferrisnek több, mint 100 millió letöltést hozni a podcastjához, amelynek célja, hogy világszínvonalú előadóművészeket elemeire bontson nekünk, azáltal, hogy beszélget velük. Arról nem is beszélve, hogy a könyveladások százmilliói ugyanezekből származnak! Józan ésszel belátható, hogy mennyire kézenfekvőnek tűnik ez a gondolat! Ha valaki sikereket ért el, akkor természetesen érdemes lenne meghallgatni, nem? Nos hát, igazából…NEM!

Hadd szemléltessem az álláspontom: ehhez nem mást fogok segítségül hívni, mint Arnold Schwarzeneggert. Sok éven át volt a világ legjobb testépítője, milliókat keresett ingatlanosként, majd a legtöbbet kereső hollywoodi színész lett, amíg életpályát nem váltott, és Kalifornia kormányzója nem lett. Kétszer szerepelt a The Tim Ferriss Podcastban is. A siker legtöbb jelentése szerint ő igazán sikeresnek mondható, ugye? Mindez teljesen meggyőzővé teszi a Hat Szabály a Sikerhez című beszédét is:

Íme, egy rövidített változat:

 1. Bízz önmagadban!
 2. Szegd meg a szabályokat!
 3. Ne félj a kudarctól!
 4. Hagyd figyelmen kívül azokat, akik kételkednek benned!
 5. Dolgozd ki a beledet is!
 6. Adj vissza magadból másoknak!

Első olvasatra ezek a szabályok a sikerhez izgalmasnak, ösztönzőnek és ésszerűnek tűnnek…Hol van itt a buktató? Nos, a Hat Szabály a Sikerhez-t nevezhetnénk úgy is, hogy Hat Szabály a Kudarchoz…Egyszerűen azért mert ezek nagyszerű receptek lehetnek a bukáshoz is…Gondoljuk csak végig! Hány jószándékú vállalkozó bízott önmagában, szegte meg a szabályokat, és hagyta figyelmen kívül a benne kételkedőket, hogy éppen ezért bukjon meg? Hány olyan művész élte végig életét szenvedésben, homályban és szegénységben, akik meg akarták szegni a szabályokat és figyelmen kívül hagyták a bírálatot?

Derren Brown a Boldogság című hihetetlen könyvében azt írja, hogy az ilyen típusú önfejlesztési tippekről:

„…sikeressé válva most azt szeretnék érezni, hogy jogosan érdemelték ki a helyzetüket és mások tiszteletét…Így hát visszatekintenek az útjukra, és átszűrik azt, hogy bizonyítékot találjanak megérdemelt helyzetükre. A véletlenszerű események örök és mindent elsöprő játékát elfedik, és helyette egy hős utazását tárják elénk, és nagyon gyakran ez a történet arról szól, hogy ragaszkodunk egy jövőképhez, bármi is legyen az, és nincs időnk azokra, akik akadályoznák, vagy nem osztják a hős önbizalmát…”

Mielőtt megszülettél, megnyertél egy spermaversenyt a petesejtért. Megnyerted ezt a versenyt nagyjából 250 millió másik spermiummal szemben… Mivel te voltál az a spermium, aki megcsinálta, és végül megszületett, gondolod, hogy adhatnál jó tanácsot más spermiumoknak, akik szeretnék növelni az esélyüket a megtermékenyítésre? Persze ez egy nevetséges kérdés és nevetséges felvetés, de a lényeg nem az! Ez a kérdés kimeríti azt, amit a lélekbúvárok túlélői elfogultságnak (túlbecsüli a kezdeményezés sikerének az esélyét) neveznek.

Egyszerűen fogalmazva, a túlélők elfogultsága az az ésszerűségi hiba, amikor azokra az emberekre vagy dolgokra összpontosítunk, amelyek túljutottak valamilyen kiválasztási folyamaton, és figyelmen kívül hagyjuk azokat, akik nem, jellemzően a láthatóság hiánya miatt…Ugyanez az elfogultság jelenik meg akkor is, amikor sikeres emberek tanácsait hallgatjuk! Ezentúl, amikor a „siker alapelveit” nézed, mindig tedd fel a következő három kérdést:

 1. Hány ember követte ezt a tanácsot és vallott kudarcot?
 2. Hány ember volt aki nem követte ezt a tanácsot és mégis sikeres lett?
 3. Van-e valamilyen rejtett változó a siker alapelvei mögött, amelyek működhetnek?

Vajon Arnold Schwarzenegger izomfelépítésének öröklődésrevaló képesssége, nagymértékű nyitottsága, értelmi képessége, a tény, hogy alacsony mértékben éli meg a világot szorongónak illetve csupán a szerencse műve miatt lett csak sikeres? Vagy egyszerűen csak amiatt, mert követte az általa megfogalmazott hat egyszerű alapelvet?

Kezdj el fogyókúrázni, ha le akarsz fogyni!

 

A legtöbb egészségügyi szakember véleménye ezekkel a módszerekkel kapcsolatban, hogy egyszerűen nem működnek, lehetséges veszélyforrásnak tekinthetők és kerülendők.

„Igen, de az orvosoknak fogalmuk sincs a táplálkozásról! Ismerek embereket, akik igenis fogytak már le a fogyókúrától! Ezek működnek!” -hallom, ahogy sokan mondják…

Rendben, a fogyókúrák segítenek az embereknek lefogyni…Ezzel nem igazán lehet vitatkozni! A kimutatások azonban azt mutatják, hogy az emberek 95 %-a akik lefogytak a kúrától, 1-5 éven belül vissza is szedték a leadott kilókat, sőt még többet is! Más szóval, ha fogyózol, 95% esély van arra, hogy 1-5 év múlva nehezebb leszel…Megértem, hogy ez nem túl ösztönző, de attól még így van! Hány embert ismersz, aki azért fogyott le, hogy utána visszanyerjen mindent, amit leadott? Borzaszztó eseteket láthatunk az olyan műsorokban, mint a The Biggest Loser (A Legnagyobb Vesztes) ahol erőteljes fogyás után a legtöbb résztvevő visszanyeri a verseny előtti súlyát…

Ha azonban minden áron le akarsz fogyni, van remény! A fogyókúra „átmeneti és erősen korlátozó étkezési program a fogyás érdekében”. Ez a meghatározás, amelyre itt utalok. A feljebb említett tévéműsor résztvevői azért nyerik vissza súlyukat (akik kúrába kezdenek), mert étkezési szokásaik és lelkileg ösztönzött állapotuk a műsorban nem fenntarthatók azonban távozásukkor…Nem tudnak napi öt órát futni, biciklizni stb. örökké! Amúgy ugyanez a jelenség tapasztalható néhány profi sportolónál a visszavonulás után is…

Ha valóban sikeres akarsz lenni ebben a játékban, nincs más megoldás, mint az erőteljes és tartós életmódváltás, a mozgás és az egészséges táplálkozás életformává alakítása! Tedd fel magadnak a kérdést: „Ehetek így örökké?” Ha a válasz „nem”, akkor valamit változtatnod kell…

Olvass önfejlesztő könyveket, ha javítani akarsz az életeden!

 

Van egy virágzó, szenvedélyes randiguru közösség a világon. Ez a csoport csajozó művészek tömörülése, akik arra képezik ki magukat, hogy nőkkel találkozgassanak, elcsábítsák őket, majd átadják a megszerzett tudásukat másoknak. Az ember azt hinné, hogy egy ilyen KÉPességre nagy igény lenne az egyedülálló férfiak körében, pedig a legtöbb egyedülálló férfi, akivel találkozhatsz, még nem vett részt hasonló KÉPzésen…Hogy miért?

Ahhoz hogy eltanuljuk, hogyan legyünk sikeresek a nőknél, először be kell ismernünk, hogy segítségre van szükségünk ahhoz, hogy vonzóbbá váljunk…Sokak számára túl fájdalmas ez a gondolat, még ha igazságot is tartalmaz…Érdekes módon úgy tűnik, hogy a randiguru közösségekben működő módszerek azonban ugyanolyan erős hatást váltanak ki az önsegítő körökben is…Ez valószínűleg az önsegítő termékeket értékesítő, kiemelkedő piackutatók erőfeszítéseinek köszönhető…Gyakran hangoztatják ugyanis, hogy a sikeres élet értelme a végtelen „növekedés” és „változtatás”, és azok, akik nem olvassák a legújabb önsegítő könyveket, kimaradnak, és vesztesek lesznek…

Az emberek jobban járnak, ha önmagukon dolgoznak, és rengeteg önfejlesztő könyvet olvasnak…a világ fejlődik és gyarapszik..Ugye? Noha úgy tűnik, mintha valóban erről lenne szó, valójában a sok önfejlesztő könyv olvasása a leginkább önszabotáló tevékenység lehet, amelyet tehetünk, ha valóban segíteni akarunk magunkon…Hadd vezesselek be tehát az önészlelés elméletébe!

Az önészlelés azt állítja, hogy ha az emberek megfigyelik saját viselkedésüket, majd kikövetkeztetik, hogy milyen magatartási módok és érzelmek okozhatták az adott viselkedést, akkor következésképpen összekapcsolhatják ezeket az egyén önazonosságával. Mosolygunk, és arra a következtetésre jutunk, hogy boldog emberek vagyunk, és ennek következtében még többet mosolygunk…Nem beszélünk, és arra a következtetésre jutunk, hogy félénkek vagyunk, következésképpen még kevesebbet beszélünk…Az elmélet ellentétes természetű, mert azt javasolja, hogy az adott viselkedés határozza meg a magatartást, nem pedig fordítva...Ha például azt látjuk magunkon, hogy bátor dolgokat teszünk, elkezdünk úgy tekinteni magunkra, mint egy bátor emberre…A legtöbb ember, akinek hangos a hangja, magabiztos…de vajon azért hangosak, mert magabiztosak, vagy azért magabiztosak, mert hangosak?

Rendben, ez érdekes! De mi köze ennek az önsegítő könyvek olvasásához? Azáltal, hogy sok önsegítő könyvet olvasunk, csak megerősítjük azt a gondolatot, hogy segítségre van szükségünk…  Julian Blanc, a személyes fejlődésről szóló előadó azt mondja a Segíteni akarsz magadnak? című videójában, hogy valóban változást akarsz elérni, hagyj fel az önsegéllyel:

„Ha olyan ember vagy aki folyamatosan azon dolgozik, hogy magabiztosabbá váljon, azzal mit erősítesz folyamatosan? Hogy nem vagy elég magabiztos, hogy elkezdd! Ugyanígy, ha folyamatosan az önfejlesztésen dolgozol, mit erősítesz magadban? Azt hogy folyamatosan fejlődnöd kell!”

„Akkor ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem kellene önfejlesztő könyveket vagy cikkeket olvasnom?” – kérdezed magadban. Szerintem ugyanolyan rossz lenne azt mondani valakinek, hogy ne olvasson önsegítő tanácsokat, mint az, ha túl sok ilyesmit olvasna, mivel ez fekete-fehér gondolkodáshoz vezet! Azt javaslom, hogy változtassuk meg az önsegítő műfajhoz való viszonyunkat! Kezdhetjük azzal, hogy az önfejlesztést csak a cél elérésének eszközeként értelmezzük, és nem célként! Túlságosan gyakori az, hogy az emberek azért olvasnak önfejlesztő könyveket, mert egy ego-vezérelt emelkedett tudatállapotba jutnak majd, és közelebb az áhított vágyhoz. Amellett szeretnék érvelni, hogy az önfejlesztő könyveket gyakorlati életvezetési kézikönyvként kell használni, és az életművészetet semmiben sem szabad másként kezelni, mint bármely más készség elsajátítását:

„Elégedettnek lenni talán nem kevésbé egyszerű, mint jól hegedülni: és nem kevesebb gyakorlást igényel!”

Alain de Botton

Gary Vaynerchuck vállalkozót a Kérdezd Gary Veet! – Gondolatok a vezetésről, közösségi médiáról és önismeretről című könyvében megkérdezték, olvasott-e olyan üzleti könyveket, amelyek hatással voltak rá. A válasza a következő volt:

„Nem. Négy könyvet írtam, egyet a borról és hármat az üzletről…Amikor megírom az új könyvemet, több könyvet írok majd, mint amennyit elolvastam! Sokan azt hiszik, hogy az egyik gyengém az, hogy nem olvasok, és ingadozok aközött, hogy vajon igazuk van, vagy sem…Az igazság az, hogy olvasok! Egyszerűen csak nem olyasmiket olvasok amiket mások szeretnek olvasni…Utánaolvastam a baseballkártyáknak például, mielőtt eladtam volna őket…Próbáltam megjegyezni azt amit a borkereskedelemről olvastam, és felhasználtam amit tanultam, hogy segítsem a Winelibrary nevű családi vállalkozásunkban (bornagykereskedés USA-ban) való ügyködésben…Rövid, könnyen emészthető alakban megtalálható írásokat olvasok arról, ami érdekel, és mi az a gyakorlat, amit tudnom kell…”

Gary Vaynerchuck újrafogalmazta az önfejlesztést, hogy megfeleljen saját igényeinek! Kezdjed egy egyszerű problémával, amelyet meg szeretnél oldani, majd olvass kifejezetten arról az adott problémáról! Ha nincsenek meg az életed olyan alapjai, mint a jó egészség, a jó társasági élet, a tiszta otthon, a túléléshez elegendő pénz és egy bensőséges kapcsolat, akkor először kezdjed el orvosolni ezeket a problémákat! És amikor fejlődésről olvasol, forgass olyan könyveket amelyek bizonyítékokkal alátámasztva mutatják be a személyes fejlődés folyamatát!

Ne halogass!

 

Ha elolvasod a Leonardo da Vinci wikipédia oldalt, szembetűnő ellentmondással fogsz találkozni! Az első bekezdés az általunk ismert festőt mutatja be:

„Leonardo da Vinci olasz reneszánsz polihisztor (a kifejezés alapvetően olyan tudóst jelöl, aki többféle tudományágat kutat és önmaga is kiemelkedő új felfedezésekkel, felismerésekkel gazdagítja az emberiség tudományos ismereteit) volt: festő, szobrász, építész, zenész, számtan kutató, mérnök, feltaláló, anatómus (orvos vagy kutató, aki egy élőlény testének felépítésével foglalkozik), geológus (földtan kutató), térképész, botanikus (a növényeket tanulmányozó személy) és író. Zsenialitása, talán jobban, mint bármely más alaké, a reneszánsz humanista eszményt testesítette meg.”

A következő bekezdésben azonban ezt találjuk:

„Talán tizenöt festménye maradt fenn. Ez a kevés szám az új eljárásokkal való folyamatos és gyakran katasztrofális kísérletezésének és hosszan tartó halogatásának köszönhető.”

Leonardo da Vinci bizony komoly halogató volt…De vajon ennek ellenére volt olyan emberfeletti, ahogyan ma tekintünk rá, vagy éppen a halogatása tette őt azzá? Erősen gyanítom, hogy ez utóbbi az igaz! Ritkán fordul elő, hogyha halogatsz valamit, semmit sem csinálsz közben…Lefogadom, hogy sok mindent elvégzel közben, csak éppen pont azt nem amit szándékodban állt megcsinálni…John Perry például tipikus önmarcangoló halogató volt, mígnem egy napon feltűnt neki, hogy mindezek ellenére nem lusta! Amikor Perry halogatta diákjai munkájának az értékelését, az osztályozás helyett asztali teniszezett a diákokkal, vagy a könyvén dolgozott…A jól ismert informatikus, Paul Graham ezt állítja:

„A leglenyűgözőbb emberek, akiket ismerek, mind szörnyen halogató fajták…”

Majd elmagyarázza, hogy a halogatás nem olyan dolog, amit soha nem tudunk igazán gyógyítani, mert végtelen számú dolog van, amit bármikor megtehetünk! Mindig halogatni fogunk, ezért ahelyett, hogy megtanulnánk, hogyan ne halasszunk, inkább meg kell tanulnunk jól halogatni! Graham szerint:

„A jó halogatás az, ha elkerüljük a valódi munkavégzésre irányuló feladatokat.”

Elképzelhető, hogy Leonardo halogatta megrendelt műalkotásait, hogy forradalmi találmányok megálmodásával vagy a természet felfedezésével töltse napjait jegyzetfüzettel a kezében…Azt írta:

„A magasztos észjárású férfiak akkor a legélénkebbek, amikor a legkevesebb munkát végzik…”

Az életben vannak időszakok, amikor csak át kell csiszolnunk a teendőink listáját, és ki kell hagynunk a Netflix maratont! 😁 De azt szeretném leszögezni, hogy a halogatás nem mindig rossz, és nem is kell mindig elkerülni! A legnagyszerűbb felismerések közül sokat akkor értek el az emberek, amikor nem összpontosítottak mereven a munkájukra! Van olyan, hogy rossz halogatás, de a halogatás nem mindig rossz…

Kövessed a szenvedélyedet időben!

 

Keressed fel bármelyik életút-tanácsadót álláskeresésben, és a következő kérdést fogja feltenni: „Miért rajongsz?” Olyan társadalomban élünk, ahol a kiindulópont és a végcél is számunkra, hogy olyan munkát végezzünk, amit szenvedélyesen szeretünk…Szóval mi ezzel a probléma? Nos, nincs probléma egy olyan munkával, amely iránt szenvedélyesnek érzed magad – ez egy csodálatos és értékes cél –, a probléma az, ahogyan elmondják nekünk, hogy hogyan érhetjük ezt el, ami mindig a következő szépen becsomagolt vezérmondatban jelenik meg: „Kövessed a szenvedélyedet!”

Cal Newport szerint az Annyira jó, hogy nem vehetik nem észre: Miért múlnak felül a képességek a szeretett munkád felé lévő úton? című könyvében „A kövesd a szenvedélyedet” lehet, hogy például szörnyű tanácsnak bizonyul, mert időben kell megtenni…Azzal érvel, hogy ha megnézzük azoknak az embereknek az életét, akik valóban szenvedélyesen foglalkoznak azzal, amit csinálnak, akkor többségében nem egyszerűen a szenvedélyeik követésével jutottak oda, és nem mindegy mikor kezdték el azt élni…

Steve Jobs például egy évvel azelőtt, hogy elindította volna az Apple-t, Indiában lelki küldetésbe kezdett…Még azt is fontolgatta, hogy szerzetes lesz! Hivatalos életrajza szerint csak azért alapította meg a mára a világ legkeresetebb cégét, mert járatos volt az műszerek kialakításában, tele volt ötletekkel, kiváló eladó volt, és történetesen a megfelelő időben volt jó helyen, hogy találkozzon Steve Wozniakkal

A legjobb módja annak, hogy olyan munkát találj, amely iránt szenvedélyes vagy, ha olyan munkát végzel, amelyben jó vagy, és időben vágsz bele (nem amikor éppen hogy eltartod magad)! Ha tehetséges vagy valamiben, és olyan munkát találsz, amely kihozza természetes erősségeidet, akkor sokkal valószínűbb, hogy szenvedélyed alakul ki ezen a területen! Tehát ha olyan munkát szeretnél találni, amelyet igazán szeretsz, kövessed a szenvedélyedet, de lehetőleg időben! Találd ki, miben vagy jó, majd fordítsd minden energiád annak a tehetségnek a továbbfejlesztésére, és olyan munkát keress, amely lehetővé teszi, hogy tehetséged a világnak megnyilvánuljon! Ennek a pontnak a kiegészítésére Jordan Peterson lélekbúvár remek tanácsokat ad A találékonyság átka című fantasztikus előadásában:

„Amikor olyan emberekkel beszélek, akik alkotó szelleműek, dalszerzők, valamilyen más zenészek, művészek, vagy esetleg bármilyen más módon alkotnak, mindig azt mondom nekik: találjatok valamit, amivel pénzt kereshettek! És közben, e mellett gyakorold a mesterséged és bontakoztasd ki a tehetséged! Máskülönben éhen halsz…”

A legjobb, ha találsz egy olyan állást, amely összeköti a tested és a lelked, és hagyj magadnak egy kis időt, hogy kibontakoztathasd az alkotó beállítottságú oldalad, és emellett időzíts is jól!

Engedd ki az érzéseid!

 

Az a gondolat, hogy mindig „ki kell fejeznünk érzelmeinket”, az utóbbi évtizedekben lett egyre népszerűbb…Azt mondják, hogy érzéseink visszafogása azt fogja eredményezi, hogy elnyomjuk önmagunk azon részeit, amelyek később rendkívül pusztító módon nyilvánulnak meg…Steven Briers igen olvasmányos Pszicho Humbug: A legendák eloszlatása az önsegítő generációról című könyvében felfedi, hogy a dolgok nem ilyen egyszerűek:

„…a nyugati világban is egyre több bizonyíték van arra, hogy nem feltétlenül mindenki számára a legjobb kiengedni mindent! A World Trade Center 2001. szeptember 11-i tragikus lerombolása után a Buffalo Egyetem csapata több mint 2000 embernek küldött elektronikus levelet még aznap, és arra kérte őket, hogy írásban osszák meg gondolataikat az eseményekről. A megkérdezettek háromnegyede írt választ, a maradék negyed pedig figyelmen kívül hagyta a kérést. A következő két évben a Buffalo Egyetem csapata rendszeresen felvette a kapcsolatot mindenkivel, és szűrte őket az érzelmi szorongás és a testi problémák jelei kapcsán is. Amit felfedeztek, ellentétes volt azzal, amit elvárnánk! Azok, akik nem válaszoltak a kezdeti felkérésre, hogy osszák meg érzéseiket, valójában jobban jártak, mint azok, akik leírták érzelmeiket, sőt, akik a legtöbbet írtak, azok bizonyultak a legsebezhetőbbnek a nem kívánt lelki és testi tünetekkel szemben is…’

És rengeteg hasonló kutatás látott napvilágot a fentin kívül! Sally Satel lélekbúvár és Christina Hoff Sommers gondolkodó Egy nemzet terápián: Hogyan rombolja le az önsegítő kultúra az öngondoskodást? című könyvükben a mostanság napvilágot látott lelki kezelések megvizsgálását tűzték ki célul. A könyvben ezt írják:

„A legújabb eredmények azt sugallják, hogy az érzelmek visszahúzódása és elfojtása, távolról sem veszélyezteti a lelki jólétet, egészséges és alkalmazkodó lehet. A veszteség és a szerencsétlenség áldozatainak válaszul adott viselkedései nagyon különböznek: vannak, akik számára előnyös a beavatkozás; ám a legtöbbjüket nem lehet és nem is szabad érzelmileg helyes válaszokra kényszerítenie a értelemmel foglalkozó egészségügyi szakembereknek…”

“Még ha ez igaz is, nem akarok színlelni az érzelmeimmel!” – mondod magadban. Lehet érvelni amellett, hogy – még ha az érzelmek szabad kinyilvánítása lelkileg előnyös is- azt az érzést keltheti bennünk, mintha nem lennénk hitelesek – aminek megvannak a maga társadalmi hátrányai…Ez egy ésszerűen hangzó érv, de azon a hamis feltételezésen alapul, hogy az érzéseink csak úgy keletkeznek bennünk, és a rólunk szóló igazságot képviselik….

Arlie Hochschild, a kaliforniai Berkeley Egyetem társadalomtudós egyetemi tanára azt találta, hogy az emberek hajlamosak az érzelmeiket „érzési szabályok” alapján szabályozni, amelyek megmondják, milyen érzelmeket kell éreznünk, mennyi ideig kell éreznünk őket, és milyen erősségűek legyenek. A különböző kultúrákban és országokban eltérő érzések uralkodnak, és ezek amúgy nagymértékben megváltoztathatók.


Nem egészséges a megrázkódtatásainkról beszélni, hogy elengedhessük azokat? Dr. James W. Pennebaker, szociálpszichológus (a lélekbúvárkodás egyik ága, mely azt vizsgálja, hogy az egyes személyek viselkedését hogyan befolyásolja mások valódi, elképzelt vagy mögöttes jelenléte), aki kiterjedt munkát végzett az kifejező írás és annak a megrázkódtatás kezelésre gyakorolt ​​pozitív hatásai közötti kapcsolaton, Jordan Petersonnak adott podcast-interjújában elmagyarázza, mi is az ember életének teljes vagy részleges megváltoztatására vagy erőteljes megerősítésére sarkalló élmény: a legtöbb ember, aki ezt a podcastot hallgatja, és meghallja ennek a jelenségnek a leírását, azt fogja gondolni, hogy a gőz kifújását jelenti…

De Freud közismert lélekbúvár valójában nem erre gondolt…Ő és az európaiak úgy tekintenek erre a cselekedetre, mint az érzelmek és gondolatok összekapcsolására… Azt tapasztalták a szakik, hogy azok az emberek, akik csak kifújják a gőzt valójában nem mutattak semmilyen javulást az egészségükben…

Ez azt jelenti, hogy minden érzésedet bent kell tartani? Nem, természetesen nem! Mint a cikkben szereplő rossz tanácsok többsége, ez is általában csak jó tanács, amit elcsépeltünk…Az érzelmek birtoklása és elismerése rendkívül fontos része az érzelmi egészség megőrzésének. De óriási különbség van aközött, hogy birtokba vesszük érzéseinket, átalakítjuk, és a között, hogy kétségbeesetten próbáljuk kiadni azokat bárkinek, aki hallótávolságon belül van (és úgy teszünk, mintha a világ legnagyobb áldozatai lennénk)…

önsegítő tipp, amely segít, hogy a lehető legteljesebb életet élhesd

 

Néha, ha egy igazságot jóindulatú szándékkal, előre meghatározott céllal mondják ki, de az akkor az finom hazugsággá válhat, amely igaznak tűnik, de eléggé rossz ahhoz, hogy káros legyen…Befejezésül felsorolom az önfejlesztési tanács választható, baromságoktól mentes változatait:

 1. Ahhoz, hogy „sikeres” legyél, rengeteg szerencsével, tehetséggel és energiával kell rendelkezned! A siker legjobb módja nem csak a sikeres emberek meghallgatása, hanem az, hogy energiát fektess egy adott mesterség elsajátításába, és ez csakis a te irányításod alatt áll!
 2. A fogyáshoz tanulj meg mindent, amit csak tudsz a témáról! Olvass könyveket a különféle fogyókúrákról, légy nyitott, csatlakozz egy edzőteremhez, kövesd nyomon fejlődésed, vedd körül magad más egészségközpontú emberekkel, változtasd meg hűtőszekrényed tartalmát, és alakíts ki egy olyan életmódot, amelyhez örökké ragaszkodhatsz utána!
 3. Ha könyvekkel szeretnél javítani életeden, ne azért olvass, hogy kielégítsd az egódat! Ehelyett úgy olvass, mintha megoldásra szoruló problémád lenne! Alkalmazd azonnal az életedben a könyvekben található tanulságokat! Jobb ha csak öt önfejlesztő könyvet olvasol, amelynek tanácsait beépíted az életedbe, vagy kipróbálod, és alkalmazod a mindennapi életed során, mintha elolvasnál felületesen több tucatot, és úgy tennél mintha tudnád a bennük lévő tudást. Ne viselkedj úgy, mintha minden rendben lenne az életeddel…szépen majd idővel amúgy rendben is lesz, csak rágd meg a bennük lévő elemózsiát rendesen!
 4. Alkalmazd a negatív KÉPzelgést, és tölts el néhány percet az élet bosszúságain vagy éppen a szerencsétlenségeken való elmélkedéssel, de fejezd be azzal, hogy megemlékezel mindazokról a nagyszerű dolgokról is, amelyekkel jelenleg rendelkezel! Ez felkészít az életben rejlő szenvedésekre, miközben elég nyitva tartja szíved ahhoz, hogy megkapd a legkáprázatosabb ékszereit is!
 5. Ahhoz, hogy eredményes legyél, vedd észre, hogy soha nem kerülheted el a halogatást! Amikor halogatsz, gondolj rá a feladatra úgy, mint egy nagyobb hatalom iránymutatására az Utaddal kapcsolatban! Ők úgyis jobban tudják mire van szükséged…
 6. Ha olyan munkát szeretnél találni, amely iránt szenvedélyes tudsz lenni, ne kövesd a szenvedélyed! Először is keress annyi pénzt, hogy fenn tudd tartani magad! És ha ez megvan, találd ki utána, hogy miben vagy jó, és fordítsd minden energiád arra, hogy még jobbá válj benne! Akkor legyél szenvedélyes, amikor kell!
 7. Ha a dolgok nehézzé válnak add ki a felgyülemlett feszültségeket, add ki a negatív érzelmeket! De ha nincs kinek, ordíts a párnádba vagy ki a Természetbe! Csak ne tartsd bent kérlek! És ne hányd rá csakúgy a környezetedre!

Hasonló cikkek a témában:

13 perc

Mivel azonosítod magad?

Az igazat megvallva, egyáltalán nem éreztem magam ihletett módon, de rájöttem erre is: ez pont olyan, mint bármi az életben, amit nem kényelmes megtenni! Csupán

Bővebben »

Szűrés téma szerint

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy legújabb írásainkat megkapd a postaládádba!

Ígérem nem küldök semmilyen felesleges promóciót, csak a tudattágító írásokat!

Kérlek vedd figyelembe, hogy feliratkozásoddal elfogadod automatikusan a mindenkori Adatkezelési Tájékoztatónkat.